Site icon REWIND.sk

10 zaujímavých faktov, o autorke slávneho Harryho Pottera J.K. Rowlingovej!

Reklama

Spisovateľka J. K. Rowlingová, vlastným menom Joanne „Jo“ Rowlingová, patrí medzi najpopulárnejšie osobnosti nielen literárneho sveta. Vďaka svojej knižnej sérii Harry Potter zbohatla a získala milióny fanúšikov po celom svete. Ako sa však zrodil fenomén menom Harry Potter? Ako vyzeral jej život pred tým, než napísala dnes už celosvetovo úspešnú filmovú a knižnú sériu? V tomto článku nájdete odpovede na všetky tieto otázky.

Knižná séria bola dokončená dávno pred sfilmovaním

J.K Rowling-ová napísala poslednú kapitolu Harryho Pottera už v roku 1990 a teda 7 rokov pred vydaním prvej knihy.

Reklama
Zdroj: cdn1us.denofgeek.com

Slávna spisovateľka vôbec nie je chamtivá

J.K Rowling-ová stratila svoj status miliardárky kvôli peniazom, ktoré rozdala charite.

Reklama
Zdroj: cdn1us.denofgeek.com

Rovnaký deň narodenia

Spisovateľka má narodeniny v rovnaký deň, ako jej filmový a knižný hrdina Harry Potter. J.K. Rowlingová sa narodila 31. 7. 1965.

Zdroj: i2-prod.mirror.co.uk

Pôvodny Ron Weasley nebol práve slušný chlapec

Charakter Rona Wesleyho pôvodne veľa nadával. Vydavateľ knihy to však prikázal zmeniť pretože kniha bola určená maloletým. 

Zdroj: www.biography.com

Charakter Hermiony sa odrážal od autorky

Hermiona je zrkadlom samotnej autorky keď mala 11. Dokonca aj jej patronus je Rowlingovej obľúbene zviera – vydra. 

Reklama
Zdroj: pre00.deviantart.net

Takmer každý spisovateľ trpel depresiou

Dementory vznikli ako stelesnenie depresie, ktorou autorka v určitom období trpela.

Zdroj: images.pottermore.com

Harry Potter takmer spôsobil záškoláctvo

Keď vyšla kniha ” Harry Potter a vezeň z Azkabanu” vo Veľkej Británií, vydavateľ oficiálne požiadal kníhkupectvá aby ju začali predávať až po skončení vyučovania na školách aby sa predišlo záškoláctvu.

Zdroj: typeset-beta.imgix.net

Prečo tie iniciály J.K.?

Rowlingová priznala, že mala problém s nájdením vydavateľa rukopisu Harryho Pottera. Keď vydavateľa konečne našla, spoločnosť jej navrhla, aby v autorskom podpise použila iniciály J. K. namiesto Joanne. Išlo o to, aby bol autorský subjekt zahalený tajomstvom nejednoznačnosti, na základe iniciál totiž nemohlo byť jasné, či je autorom žena alebo muž.

Reklama
Zdroj: media1.popsugar-assets.com

Názov prvej v knihy preloženej v USA sa jej nepáčil

Originálny názov prvej knihy je, ako všetci vieme, Harry Potter and the Philosopher´s Stone. Americkí vydavatelia titul pozmenili (slovo philosopher nahradili slovom sorcerer). Rowlingová sa vyjadrila, že za zachovanie pôvodného názvu mala bojovať tvrdšie.

Zdroj: i.ytimg.com

Žila zo štátnej podpory

Ako vieme, všetko sa začalo v roku 1997, keď vyšla kniha o mladom čarodejníkovi s podtitulom Kameň mudrcov. Kniha sa stala absolútnym bestsellerom, avšak ešte pred tým to so známou spisovateľkou nevyzeralo dobre. Jej manžel ju opustil a tak sama vychovávala dieťa a žila z podpory. Napád na román sa zrodil v čase, keď šla vlakom do Londýna. V tom momente si do detailov predstavila, ako by mal Harry vyzerať. V tom momente hľadala pero a papier, aby si to mohla zapísať a práve tam sa začala cesta slávneho čarodejníka.

Zdroj: media3.s-nbcnews.com
Exit mobile version