Šialený Max: zbesilá noc Oscarov!

Nenechajte si ujsť

Branislav Petrus
Branislav Petrus
Keby mi povieš aby som dobil svet a na výber mi dáš nôž a slovo, vyberiem si slovo. Pretože ak sa ho naučíš správne používať, pochopíš, že práve slovo je tá najsilnejšia zbraň.

rátko potom, čo bol film Šialený Max: zbesilá cesta vypustený do kín, mnoho fanúšikov si pomyslelo, či tento trhák bude mať šancu získať jednu z prestížnych cien na 88. udeľovaní cien akadémie, ktorý sa konal 29.februára. Ako to všetko dopadlo? Tento film si ich nakoniec odniesol najviac a to v presnom počte 6. Treba však pripomenúť, že tieto Oscary neboli z hlavných kategórii ako najlepší film, najlepšia réžia a podobne, ale to nič nemení na fakte, že celá produkcia filmu uspela na výbornú.

Šialený Max: zbesilá cesta vyhrali do značnej miery v technických kategóriach, odniesli si týchto Oscarov:

1.Najlepšie kostýmy (Jenny Bevan)                                                                                                   2.Výprava (Colin Gibson, Katie Sharrock a Lisa Thompson)                                                               3.Makeup (Lesley Vanderwalt, Damian Martin a Elka Wardega)                                                     4.Najlepší strih (Margaret Sixel)                                                                                               5.Najlepší strih zvuku (Mark Mangini a David White)                                                                       6. Najlepší mix zvuku (Ben Osmo, Chris Jenkins a Gregg Rudloff)

Celkovo bol film nominovaný v 10 kategóriach. V kategórii najlepší film zvíťazil film Spotlight. Cenu za najlepšieho režiséra si nemohol odniesť nikto iný ako Alejandro González Iñárritu s jeho nezabudnuteľným zážitkom vo filme The Revenant- znovuzrodenie. Emmanuel Lubezski (The Revenant) si odniesol Oscara za najlepší snímok (kamera) a tým porazil nominovaného Johna Sealea (Mad Max). Poslednou nomináciou boli vizuálne efekty, kde cenu získal film Ex Machina.

Počas niekoľkých posledných rokov sme si mohli všimnúť, že niektoré filmy získali viacero ocenení. Tento rok to boli iba tri filmy a éra dominantných filmov ako Titanic a Pán prsteňov: Návrat kráľa, ktoré si spoločne odniesli 11 oscarov za kus, sú dávno preč. Mad Max: Fury Road nie je v skutočnosti komerčne najúspešnejším filmom a preto sa ani neobjavil v nominácii za najlepší film.

Od režiséra Georga Millera, otca všetkých Mad Maxov, sa nedalo očakávať nič iné, okrem úspechu. Post-apokalyptický žáner a nezastaviteľný Max Rockatansky. Minulosť ho stále dobieha a rozhodne sa, že najlepším spôsobom ako prežiť, je cestovať sám. Avšak, aj on sa pripletie do skupiny, ktorú vedie Furiosa (Charlize Theron). Tí sa snažia utiecť z citadely, ktorej vládne Imortan Joe (Hugh Keays-Byrne). Rozzúrené gangy a boje, ktoré nasledujú zmenia chod dejín v ich krajine. Kto sa postaví na trón a povedie ľudstvo v dobách, kde každá kvapka vody má tu najväčšiu hodnotu?

Obsadenie zahŕňa Nicholas Hoult, Josh Helman, Nathan Jones, Nathan Jones, Rosie Huntington-Whiteley, Riley Keough a Abbey Lee. Hlavnú postavu si zahral Tom Hardy, ktorý ju zvládol na výbornú. Tento rok sme si mohli všimnúť aj jeho nomináciu v kategórii najlepšia herecký výkon vo vedľajšej úlohe (The Revenant). Tú cenu si určite zaslúžil, pretože nám opäť dokázal, že je jedným z nelepších hercov tejto generácie. Ak pôjde aj naďalej týmto tempom, vysnívanej sošky sa určite dočká. Predsa len, Leonardo na ňu musel čakať až 12 rokov. Čo si myslíte o Mad Max: Fury Road a ich záťahu na odovzdávaní cien? Zaslúžili si toľko ocenení? Myslíte si, že mal šancu aj režisér George Miller?

Film Mad Max: Fury road sa v kinách objavil 15.mája 2015.

 

 

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -