Site icon REWIND.sk

Fastfoodová verzia Vlka z Wall Street pod taktovkou Michaela Keatona? | Zakladateľ (recenzia)

zakladatel recenzia

Zdroj: mediastinger

Reklama

Zakladateľ recenzia

Fastfoodová verzia Vlka z Wallstreet. Toto slovné spojenie budete ohľadom tohto filmu počuť ešte mnohokrát. Pretože medzi Jordanom Belfortom a Rayom Krocom je jediný rozdiel. Jordan predával akcie, Ray predával.. Burgery. Presne tak, zatiaľ najlepší film roka 2017 je životopisná snímka o človekovi, ktorý vybudoval McDonald’s. A povedzte mi prosím, kto by v dnešnom svete nepoznal najznámejšiu fastfoodovú spoločnosť, ktorá je rozrastená po celom svete.

V tomto filme však neuvidíme žiaden Big Mac ani kuracie nuggetky. Uvidíme totižto samotný vznik McDonald’s, pekne od základov. A poradím Vám, do kina choďte niekam, kde máte po ruke McDonald. Pretože to bude prvé miesto, kam budete po filme chcieť ísť. Tento film je podla mňa jedna obrovská, drahá, a neuveriteľne dobre natočená reklama. Mňam.

Reklama
Fastfoodový Vlk z Wall Street, Zdroj: screenrant

Natočené podľa skutočnej udalosti..

Presne tak, fastfoodové impérium McDonald’s sa nevybudovalo samo. Za jeho celosvetovým nárastom stojí človek menom Ray Kroc, ktoré si nezahral nikto iný, než úžasný Michael Keaton. Aj ten však niekde začínal. Nie tak veľmi úspešný predajca mixérov na mliečne šejky klopal na dvere všetkým reštauráciám. Jeho monológy síce boli úžasné, ale predaj nešiel tak, ako by to Ray potreboval. Vietor ho však raz zavial do reštaurácie, kde vybavenie objednávky netrvá 30 minút, ale 30 sekúnd. Na 50. roky vskutku dobré, nie? Bratia Dick a Mac McDonaldovci ho privítali s otvorenou náručou, a rozpovedali Rayovi svoj životný príbeh o tom, ako založili prvú pobočku McDonald’s. A v tom si Ray povedal, že zmení svoj život, a spolu s ním aj celý svet.

Reklama

Rovnako ako vo Vlkovi z Wall Street, nič nejde tak úplne legálnou cestou. Nie že by sa Ray váľal v kokaíne, ale jeho metódy išli často nie tak podľa pravidiel hry. A práve pre toto si jeho postavu tak zamilujete. Hlavná postava tohto filmu je anti-hero. Rayove bussinessmanovské schopnosti a Keatonov talent Vám spôsobí ľútosť voči nevinným postavám. Tento film vám ladne vysvetlí, prečo sa sám volá „Zakladateľ“, aj keď Ray nenesie priezvisko McDonald. Milujem životopisné filmy, a ich výhodou je, že ich príbeh je predom určený, a nedá sa moc pokaziť. Veru, nepokazil ho ani scenárista Robert D. Siegel, ktorý má na svojom konte diela ako Wrestler, alebo Turbo. 

Každý nejak začínal.., Zdroj: imdb

Keaton je aj po toľkých rokoch stále frajer

Starnúci nestarnúci Keaton zase boduje. Nie že by šlo o najlepšiu rolu jeho života, Batmana a Birdmana má už za sebou, ale aj tak. Niet lepšieho herca na zahratie tak vypočítavej, škodoradostnej, a megalomanskej postavy. Vidieť Keatona aspoň na chvíľu v role Gordona Ramseyho a.k.a to mäso je moc prepečené, je sen. Už o nedlho ho uvidíme stáť proti Spider-Manovi, to je celkom veľký posun z predajcu mixérov. Naozaj si užijete, keď Keaton spustí monológ, alebo začne hádku. Z tohto herca priam vyžaruje pocit 50. – 60. rokov, čož je pre film prínosom. Michael za tento film už dokonca premenil jednu nomináciu na výhru za Capri Actor Award.

Na plátne sa však ponúka mnoho iných, dobre zahraných postáv. Medzi ne patria hlavne bratia Richard „Dick“ a Mac Macdonaldovci. Ich si zahrali Nick Offerman a John Carroll Lynch. Chémia medzi pôvodnými zakladateľmi McDonald’s je proste úžasná. Rovnako dobre herecky komunikujú aj s Keatonom, a ich hádky stoja za to. Výborne vystihli role okradnutých a skeptických bratov. Vo filme sa ukáže aj dobre známy Patrick Wilson, ktorého poznáme hlavne z hororovej série Conjuring. Na plátne jeho postava síce nemá toľko priestoru, ale aj s jeho manželkou, sú zaujímavými postavami.

Reklama
Bratia McDonaldovci, Zdroj: imdb

Mali sme dostatočný pocit 50. rokov?

Vizuál filmu sa moc rozoberať nedá, nejde o akčný film, avšak kamera bola naozaj zaujímavá. Nádherné zábery plné čistokrvnej Ameriky hladili na duši. Feelingu 50. rokov pridal veľa aj soundtrack, ktorý sa do filmu výborne hodí a zapadá. Vo filme vidíme ešte staré, bielo-červené logo, kedy červeno-žltú priniesol až Ray. Vo filme vidíme aj zrod „zlatých oblúkov“, a tak celkovo sa pozeráme na dokument o zrode McDonald’s. Burgre, hranolky, a limonáda. Nič viac, nič menej. Čistokrvná Amerika. Tento film udal pojem fast-food.

Režisér snímku John Lee Hancock vytvoril chutný burger. Kde jedným kúskom žemle je on, a druhým scenárista Robert D. Siegel. Nádherne prepečeným mäsom je samozrejme Michael Keaton, a dvoma uhorkami sú bratia McDonaldovci. Syrom je samotný príbeh, ktorý skoro za 2 hodiny zaujal, a nudiť sa stihnete len málokedy. A tak nám vzniká vcelku chutný burger, ktorého by ste sa však mohli ľahko prejesť. Storytelling tohto filmu Vás udrží v strehu, a dozviete sa plno nových vecí, ktoré ste o svojom obľúbenom fastfoode ani nevedeli.

Slávne zlaté oblúky, Zdroj: imdb

Celkový dojem z filmu

Ako som písal na začiatku, zatiaľ ide o najlepší film tohto roka. Michael Keaton síce nezahral Birdmana, ale určite sa toto radí ku jeho najlepších rolám. Pokiaľ ste si užili filmy ako Vlk z Wall Street alebo Sociálna Sieť, toto je niečo pre vás, len v inom šate. Fastfoodovom šate. Po tomto filme sa aj zamyslíte, ako by McDonald vyzeral, keby neprišiel Ray Kroc a neurobil z rodinného podniku celosvetovú franšízu. Feeling 50. rokov je uveriteľný, prevedenie je pekné a hudba síce nieje zapamätateľná, ale funguje dobre. Film tak môže jedine strácať iba na menej záživnom príbehu, avšak minulosť nezmeníme. Mne teda naservírované menu chutilo, a hodnotím ho 8/10. Zatiaľ čo Ray Kroc zmenil svet, tento film to nespraví, ale január v kinách určite vyhral. Mňam.

Reklama
Exit mobile version