Site icon REWIND.sk

10 najobľúbenejších spisovateľov a ich 10 zaujímavých faktov, ktoré ste (určite) nevedeli!

Reklama

Kde by bol svet kinematografie bez šikovných spisovateľov, že? Viackrát sme vyhlásili, že tie najlepšie filmy vznikli podľa skvelých kníh a za tým si stojíme. Preto vám prinášame 10 zaujímavých faktov, ohľadom známych spisovateľov, ktorým sa čiastočne podarilo zmeniť svet kinematografie. 

Stephen King / To

Režisér Andy Muschietti napísal Stephenovi Kingovi správu, v ktorej ho žiadal o odpustenie za všetky zmeny, ktoré neboli v predlohe. King mu odpísal, že sú všetky zmeny schválené a že sa mu páčia.

Reklama
Zdroj: static.iris.net

Mario Puzo / Krstný Otec

Mario Puzo si počas písania románu predstavoval Marlona Branda ako jediného herca, ktorý by v prípade sfilmovania dokázal zahrať hlavnú postavu Dona Vita. Po vydaní románu mu sám napísal list.

Reklama
Zdroj: cde.publimetro.e3.pe

C. S. Lewis / Narnia

C. S. Lewis, ktorý napísal knihu Narnia, bol blízkym priateľom autora ságy Pán prsteňov J.R.R. Tolkiena.

Zdroj: brickshow.com

Sir Athur Conan Doyle / Sherlock Holmes

Sir Arthur Conan Doyle, tvorca postavy Sherlocka Holmesa, je vzdialeným bratrancom Benedicta Cumberbatcha (seriálový predstaviteľ Sherlocka).

Zdroj: s3.cashify.in

F. Scott Fitzgerald / Podivúhodný prípad Benjamina Buttona

Autor o svojej poviedke povedal:“  Je to najzábavnejšia poviedka, aká bola kedy napísaná a idejeden z dvoch mojich najobľúbenejších príbehov“.

Reklama
Zdroj: www.thinkingfaith.org

George R. R. Martin / Game of Thrones

Je dobre známe, že George R.R. Martin sa pre zápletky vo svojich knihách rád inšpiruje históriou. Pri písaní neslávne známej zrady v epizóde The Red Wedding sa inšpiroval hneď dvoma udalosťami zo škótskej histórie. Prvou bola tzv. Čierna večera (24.11.1440), kedy iba 10-ročný škótsky kráľ Jakub II. pozval do Edinburgu na večeru 2 bratov, grófov z Douglasu (mali 16 a 11). Na záver večere bola podávaná hlava čierneho býka ako symbol blížiacej sa smrti bratov Douglasovcov. Obaja boli sťatí. Hlavný prívrženec bratov Douglasovcov, Malcolm Fleming, bol sťatý rovnako o 3 dni neskôr. Druhou bol Glencoeský masaker (13.2.1692) v rokline Glen Coe, s počtom mŕtvych 78.

Zdroj: nerdist.com

William Shakespeare / Rómeo a Júlia, Hamlet, Ohtelo, Macbeth

S istotou sa dá povedať, že William Shakespeare bol v rodnom meste v kostole Holy Trinity pokrstený 26. apríla 1564. Po ukončení kariéry dramatika sa v roku 1611 opäť usadil v rodnom meste, kde aj zomrel v deň svojich narodenín 23. apríla 1616 a dožil sa 52 rokov. V kostole je pochovaný vedľa manželky Anne Hathawayovej. Herečku Anne Hathaway tento príbeh inšpiroval natoľko, že vo svete filmov vystupuje práve pod týmto menom.

Zdroj: nerdist.com

Agatha Christie / Hercule Poirot

V roku 1920 publikovala prvý román Záhada na zámku Styles a v ňom čitateľov zoznámila so šarmantným belgickým detektívom Herculom Poirotom. Elegán s neuveriteľne bystrou šedou mozgovou kôrou vystupuje celkom v 33 jej románoch a mnohých poviedkach.

Reklama
Zdroj: nerdist.com

J. K. Rowlingová / Harry Potter

Dnes už nebohý Alan Rickman vedel jediný ako jeho postava skončí skôr ako vyšla kniha. Povedala mu to autorka.

Zdroj: www.barnesandnoble.com

J. R. R. Tolkien / Pán Prsteňov

Príbeh Pána Prsteňov vlastne nemal byť nikdy sfilmovaný. Tolkien totiž filmárov nemal veľmi v láske – hlavne tých z Hollywoodu. K zmene názoru ho donútila až finančná tieseň.

Zdroj: static6.businessinsider.com
Exit mobile version