Site icon REWIND.sk

Javier Bardem vám v kinách ukáže, ako vyzerá Dobrý šéf

Dobrý šéf

Zdroj: nafilmu.cz

Reklama

Javier Bardem patrí k najväčším hereckým „chameleónom“ súčasnosti. Tento charizmatický Španiel je jedným z hercov, o ktorých sa hovorí, že by dokázali zahrať takmer čokoľvek. Jeho imidž a charakter sa mení v podstate v každom jednom filme a zamaskovaný na nepoznanie je aj v novej komédii s názvom Dobrý šéf.

Stvárňuje tu šéfa továrne na výrobu priemyselných váh Julia Blanca – navonok priateľského a žoviálneho päťdesiatnika, ktorému šediny, okuliare s tenkým rámom a sivý oblek dodávajú autoritu a vážnosť. Julio Blanco má rád v živote rovnováhu a poriadok. Jeho hlavnou životnou náplňou je získavanie ocenení za vynikajúce podnikanie. Celá jedna stena v jeho elegantne zariadenom, priestrannom dome je „ovešaná“ diplomami za najlepšiu firmu a teraz si predsavzal rozšíriť svoju zbierku o ďalšie ocenenie. Jeho spoločnosť sa dostala do finále ceny regionálnej vlády pre najlepší podnik a čoskoro má továreň navštíviť hodnotiaca komisia. Dovtedy musí byť na pracovisku všetko tip-top a to aj za cenu, že sa poriadok dosiahne nie tak celkom etickými prostriedkami…

Reklama

Julio Blanco nie je žiadny neosobný korporátny manažér, jeho továreň s názvom Váhy Blanco je rodinná firma, ktorú viedol už jeho otec. Všetkých tu pozná, všetci poznajú jeho a on berie rodinné podnikanie naozaj vážne. „Viete, že sme so ženou nemali deti. Mojimi deťmi ste vy všetci,“ pripomína svojim zamestnancom. Osobný prístup k podriadeným sa dnes berie ako znak dobrého manažéra, no Juliova otcovská starostlivosť o zamestnancov nie je tak úplne s kostolným poriadkom. „Ak vaše problémy ovplyvňujú chod firmy, sú to aj moje problémy,“ vyhlasuje a snaží sa ťahať za nitky ich osobných životov viac, než je zdravé.

Reklama

Juliove intrigy a zásahy do súkromia zamestnancov vyvrcholia krátko pred príchodom hodnotiacej komisie do firmy. Ako naschvál sa totiž práve vtedy všetok ťažko nadobudnutý poriadok začne rúcať. Vedúci výroby má doma manželské problémy, a tak v práci predvádza jeden kiks za druhým. Pred továrňou demonštruje nedávno prepustený zamestnanec a aby toho nebolo málo, karty zamieša aj nová stážistka na marketingu, ktorá je nebezpečne sexi. Julio Blanco bude mať čo robiť, aby stihol všetky problémy včas zamiesť pod koberec…

Zdroj: Bontonfilm

Dobrý šéf je do veľkej miery „one man show“ pre Javiera Bardema, ktorý má bezpochyby kľúčovú zásluhu na tom, že sa táto zlomyseľne vtipná čierna komédia z pracovného prostredia stala najlepším španielskym filmom minulého roka. Snímka získala filmové ocenenie Goya (akúsi španielsku obdobu Oscara) v šiestich kategóriách vrátane hlavnej ceny za najlepší film, ceny za réžiu, scenár, hudbu či strih. Javier Bardem sa zase (neprekvapivo) stal najlepším hercom v hlavnej úlohe. Jeho výkon v komédii Dobrý šéf nezarezonoval len doma v Španielsku, ale aj vo svetových médiách.

Bardem je ako moderný Machiavelli s diplomom z manažmentu skrátka strhujúci,“ píše o filme americký magazín Deadline. „Je len málo hercov, ktorí by túto úlohu dokázali zvládnuť: Blanco musí byť zároveň odpudzujúci, dôveryhodný, príjemný aj uveriteľne príťažlivý. Bardem ho stvárňuje s bravúrou a príjemne klamlivou žoviálnosťou stredného veku, ktorá naznačuje, že v úlohách obyčajných päťdesiatnikov zo strednej triedy má táto španielska hviezda v súčasnosti na plátne len málo rovnocenných partnerov,“ zložil hercovi poklonu aj britský časopis Uncut.

Reklama

Príďte si rafinovaného, manipulatívneho a zároveň šarmantného a neodolateľného Dobrého šéfa vychutnať do kina už 6. októbra 2022.

Zdroj: TS Bontonfilm

Exit mobile version