Site icon REWIND.sk

TOP 22 najlepších sci-fi filmov za posledných 15 rokov, ktoré musíte vidieť

najlepsie sci fi filmy

Zdroj: YouTube

Reklama

Najlepšie sci-fi filmy 2024

Žáner vedecko-fantastických filmov sa zrodil s vydaním filmu A Trip to the Moon v roku 1902. Prevratná snímka režiséra Georgesa Mélièsa zanechala divákov tej doby v úžase. Za vyše storočie vyšli stovky sci-fi filmov, ktoré zaistili, že z tohto žánru sa stane vari najobľúbenejší a najpopulárnejší filmový štýl. Dnes si zaspomíname a žánru sa pokloníme. Tu sú najlepšie sci-fi filmy za posledných pätnásť rokov, zoradené podľa dátumu vydania.

Moon (2009)

Zem v blízkej budúcnosti. Všetky energetické zdroje sú takmer vyčerpané a posledná nádej ľudstva je Hélium 3, nachádzajúce sa vo veľkom množstve na Mesiaci. Papaláši z firmy Lunar Industries si to pekne spočítali a zistili, že postaviť ťažobnú stanicu na Mesiaci v čase energetickej krízy by nemusel byť ten najhorší nápad.

Reklama

Avšak, náklady niekde treba škrtať, a tak posádku tejto základne tvorí len jeden človek. Pred koncom svojej výpravy však začne odhaľovať znepokojivú pravdu.

Reklama

District 9 (2009)

Nad Johannesburgom už viac ako 20 rokov kotví vesmírna loď a pod ňou slumy plné jej posádky. Pozícia mimozemskej civilizácie je na Zemi neľahká.

Utláčanie zo strany ľudstva nemá konca kraja, pričom existuje len veľmi tenká hranica spolužitia, založená na biznise. Mimozemšťania potrebujú jesť a ľudia zistili, že im môžu ponúknuť mačacie konzervy a na oplátku získať sofistikované technológie. Po incidente, ktorý sa udeje okolo nášho protagonistu, sa však začne celá situácia meniť.

Počiatok (2010)

Hlavný protagonista Dom Cobb sa špecializuje na sofistikovanú oblasť mentálnej špionáže – krádež myšlienok.

Reklama

Počas zámerne navodeného stavu snenia vytvára priestor a dej, v ktorom sa danému objektu vkradne do mysle a ukradne mu myšlienky. Zlom nastáva, keď mu nový klient ponúkne výzvu presne opačného charakteru – myšlienku obeti nie ukradnúť, ale nepozorovane implantovať, vštepiť tak, aby uveril, že je jeho vlastná.

Útok mimozemšťanov (2011)

Príbeh múdrej a vtipnej komédie nasleduje partiu kamarátov, ktorí sú známi svojím chuligánstvom. Ich klasický večer, ktorý sa od nespočetne veľa ostatných večerov nemal ničím špeciálnym líšiť, sa zrazu zmení na šialený boj o ochranu svojho sídliska, pričom ho ochraňujú pred inváziou chlpatých mimozemšťanov.

Looper (2012)

Píše sa rok 2044 a hlavný hrdina patrí medzi looperov, nájomných zabijakov. Tým z budúcnosti posielajú terče, do ktorých sa treba trafiť a splniť misiu. Lenže situácia sa mení v momente, keď čelí hrdina staršej verzii seba samého z roka 2074.

Reklama

Ona (2013)

Je možné, aby sa človek zamiloval do umelej inteligencie?

O tom, že umelá inteligencia je stále inteligenciou snažiacou sa najviac priblížiť človeku, už vieme, a preto dostaneme aspoň hrubú predstavu toho, prečo Theodor verí, že jeho láska k Samanthe je čistá a skutočná. Samanthu nikdy nevidíme. Počujeme len jej hlas. Jediné, čo vidíme, je Theodor zmietaný rôznymi pocitmi. Tento nenápadný film nesmie chýbať na žiadnom zozname „najlepšie sci-fi filmy“.

Pod kožou (2013)

Nebezpečná a vyspelá mimozemská entita sa dá prirovnať k upírovi. Psychosexuálny mimozemšťan vládne nad ulicami Škótska, kde pravidelne unáša mužov vďaka svojej fyzickej príťažlivosti. Potom, ako ich zvedie, mužov premiestni do mimozemskej dimenzie, kde sú vyzlečení a zbavení životnej energie. Všetko sa však onedlho zmení. (ČLÁNOK POKRAČUJE NA ĎALŠEJ STRANE.)

Reklama

Protichodná farba (2013)

Kris čelí osudnému okamihu svojho života, keď ju bezvýznamný zlodej chytí a nadroguje neznámou látkou. Popri tom sa však v pozadí začína diať niečo väčšie.

Nevedomky sa Kris stáva súčasťou životného cyklu organizmu, ktorý prestupuje mikroskopický svet, prechádza fázami červa, rastliny, živočícha a potom sa začína odznova.

Gravitácia (2013)

On je skúsený astronaut a toto má byť jeho posledná prechádzka vesmírom. Pre ňu je to vesmírna premiéra, je to odborníčka, ktorú prizvali špeciálne na pomoc pri oprave Hubblovho teleskopu.

Reklama

Z rutinnej akcie sa však stáva tragédia, keď vesmírnu stanicu a všetko na nej zasiahne roj úlomkov zničenej družice. Kowalsky a Stoneová ostávajú jedinými živými členmi posádky a ich nádej na záchranu je menšia ako najmenšie úlomky rakety, na ktorej prileteli.

Snowpiercer (2013)

Po tom, ako ľudia neovereným vynálezom proti globálnemu otepľovaniu pokazili počasie tak, že v mihu zamrzlo všetko, čo dýchalo, sa pár tisícov šťastných napchalo do supervlaku. Vlak sa z nejakého záhadného dôvodu stále pohybuje, k čomu mu slúži záhadný pohon zvaný Svätý stroj.

Tento Orient Expres krúži po predpísanej trati už sedemnásť rokov a evidentne nesmie zastať. Za ten čas sa vymenila jedna generácia cestujúcich, teda celého ľudstva.

Reklama

Úsvit planéty opíc (2014)

V súčasnosti vyzerá planéta inak: postapokalyptický svet s nedostatkom energie, iným spôsobom života ako v minulosti a zrejme osídlený iba niekoľkými ostrovčekmi ľudstva.

Jeden z nich sa nachádza v San Franciscu a tunajší ľudia majú fatálny problém – do dvoch týždňov sa minie energia a na svetlá či fungovanie potrebujú sprevádzkovať neďalekú vodnú elektráreň. Vďaka incidentu medzi dvoma nie až tak odlišnými rasami však dôjde k napínavej spleti udalostí.

Ex Machina (2014)

Šikovný programátor dostane pozvanie do rezidencie svojho šéfa. Uzavreto žijúci génius potrebuje, aby jeho umelá Ava prešla Turingovým testom a potvrdila tak skutočnosť, že nie je len naprogramovaným strojom, ale aj samostatne zmýšľajúcou bytosťou schopnou vlastných rozhodnutí a citov.

Reklama

Interstellar (2014)

Prach pokryl obydlia, ničí úrodu a vznikajú obrovské búrky, ktoré nútia migrovať ľudí na iné miesta. Jedno je isté: veľa generácií tu už nevydrží a bude potrebné pohnúť sa inam.

Vedci našli spôsob a jednu červiu dieru, cez ktorú by sa mohla vydať posádka do inej galaxie. Je potrebné nahovoriť pilota Coopera na misiu, z ktorej sa nemusí vrátiť. Nikto nevie, čo leží na druhej strane červej diery a či sa misia vôbec podarí. Tento príbeh určite nesmie chýbať na žiadnom zozname „najlepšie sci-fi filmy“.

Marťan (2015)

Sám na Marse. Mnoho rokov cesty vzdialenej od Zeme, sám v pustatine so zásobami jedla len na pár mesiacov a bez akejkoľvek záchrany. Nedokáže sa spojiť so Zemou, aby mohol dať vedieť, že žije. Aj napriek takmer nulovým šanciam na prežitie sa púšťa do dlhého a fyzicky i psychicky náročného boja o svoj život. (ČLÁNOK POKRAČUJE NA ĎALŠEJ STRANE.)

Reklama

Prvý kontakt (2016)

Z ničoho nič na Zem zaparkovalo 12 mimozemských objektov na rôznych lokáciách. Lingvistka Louise sa nechá prehovoriť od armády, aby s mimozemšťanmi, ktorí, samozrejme, nepoznajú žiaden ľudský jazyk, nadviazala kontakt.

Každých 18 hodín sa totižto na jednej z lodí koná na pár minút deň otvorených dverí, a tím má možnosť stretnúť sa s týmito tvormi zoči voči.

Blade Runner 2049 (2017)

Tridsať rokov po udalostiach prvého filmu odhaľuje nový Blade Runner a dôstojník losangeleskej polície K (Ryan Gosling) ukryté tajomstvo, ktoré je tak zásadné, že by mohlo celkom rozvrátiť posledné zvyšky ľudskej spoločnosti.

Reklama

Toto odhalenie ho núti zahájiť pátranie po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalom Blade Runnerovi losangeleskej polície, ktorý je už 30 rokov nezvestný.

Ready Player One (2018)

Je rok 2045, kedy sa svet ocitá na kraji chaosu a kolapsu. Ľudia však našli spásu v OASIS, rozsiahlom svete virtuálnej reality, ktorý vytvoril geniálny a excentrický James Halliday (Mark Rylance).

Keď Halliday zomrie, odkáže svoje bohatstvo prvému človeku, ktorý nájde skrytý Easter Egg v OASIS. Odštartuje zbesilý závod, do ktorého sa pridáva aj nenápadný Wade Watts (Tye Sheridan). Ten je hodený do šialenej, realite vzdialenej naháňačky za pokladom vo fantastickom svete mystérií, neočakávaných objavov a nebezpečia.

Reklama

Tenet (2020)

Medzinárodná špionáž, cestovanie v čase a tretia svetová vojna. Geniálny režisér Christopher Nolan opäť raz dokázal, prečo patrí medzi absolútnu špičku filmárov, pričom takmer každý jeho počin patrí medzi tie vôbec najlepšie sci-fi filmy.

Duna (2021)

Paul Atreides (Timothée Chalamet) je mladý muž s výnimočným darom, ktorému bol predurčený osud, akému nemôže celkom porozumieť. Musí sa dostať na najnebezpečnejšiu planétu vesmíru, aby zaistil bezpečnú budúcnosť pre svoju rodinu a svoj ľud. Práve tam je možné nájsť vzácnu komoditu – korenie, ktoré dokáže odomknúť plný potenciál človeka.

Paul a jeho rod však nie sú jedinými, kto si robí na planétu a jej zásoby nárok. Črtá sa konflikt, v ktorom prežijú len tí, čo dokážu čeliť svojmu strachu.

Reklama

Avatar: Cesta vody (2022)

Vizuálne ohromujúcou a strhujúcou akciou vtiahne James Cameron diváka späť do úžasného sveta Pandory, vďaka čomu pôjde o filmový zážitok najvyššej intenzity. Dej sa odohráva po uplynutí viac ako desiatich rokov od udalostí z prvého filmu.

Avatar: Cesta vody prináša príbeh rodiny Sullyovcov (Jakea, Neytiri a ich detí). Sledujeme hrozby, ktorým rodina čelí, odhodlanie, s ktorým si jej členovia poskytujú pomoc, zápasy o prežitie, i tragédie, ktoré ich postihnú.

Tvorca (2023)

Hlavný hrdina Joshua, vojnami zocelený bývalý agent špeciálnych jednotiek, ktorý smúti za za svojou nezvestnou ženou je naverbovaný, aby vypátral a zabil TVORCU, nepolapiteľného architekta pokročilej umelej inteligencie, ktorý vyvinul záhadnú zbraň so schopnosťou ukončiť vojnu… a ľudstvo ako také.

Reklama

Joshua a jeho tím elitných agentov sa vydávajú cez nepriateľské línie, do temného srdca územia okupovaného umelou inteligenciou, aby zistili, že zbraň, ktorá má zničiť svet, je umelá inteligencia v podobe malého dieťaťa.

Duna: Časť druhá

V druhom pokračovaní epickej ságy sa Paul Atreides (Timothée Chalamet) spojí s Chani (Zendaya) a Fremenmi, aby sa pomstil sprisahancom, ktorí zničili jeho rodinu, a snaží sa zabrániť hroznej budúcnosti, ktorú môže predpovedať iba on.

Duna: Časť druhá sa zaradila ku tým filmom, na ktoré sa naozaj oplatilo čakať. Aj v našej recenzii popisujeme, prečo aký je výsledok veľkolepý, s perfektnými hereckými výkonmi, úžasným vizuálom a skvelou hudbou. Z Duny sa vďaka tomuto pokračovaniu stala jedna z najväčších a najlepších novodobých sci-fi ság.

Reklama

Videli ste aspoň polovicu z týchto snímok? Alebo ste si medzi nimi dokonca našli svoj obľúbený film? Napíšte nám do komentárov.

Zdroj: csfd.cz, Continental film, CinemArt SK,

Exit mobile version