Site icon REWIND.sk

POCITY Deň 2.- Keď Slováci točia film

Reklama

Dnes sa vrátime k druhému dňu festivalu POCITY. Ten sa konal v Prešovskom Cinemaxe. Prvý film, na ktorý sme sa dostavili sa volal Malí hrdinovia a festival mal tak tú česť uviesť celoslovenskú premiéru tohto diela. Ako bonus sa prvý krát za 7 rokov pôsobenia POCITY podarilo dostať na plátna 3D film. Druhý film bol zo slovenskej dielne a volal sa 5th October čo bolo milé vzhľadom k tomu, že práve v deň premietania bol 5. október. Opíšeme si oba filmy trochu podrobnejšie.

Aké filmy sa premietali druhý deň festivalu POCITY?

Malí hrdinovia 3D

Malí hrdinovia je dokumentárny film, podľa POCITY western o dvoch škrečkoch (škoda, že jeden zo „škrečkov“ bol chipmunk a nie škrečok) a ako človek čo nenávidí dokumentárne filmy musím prehodnotiť svoj názor. Film bol naozaj pútavý, s dobre zvolenou hudbou a občas som mala pocit, že napätím ani nedýcham. K tomu 3D efekt, spomalené zábery špliechajúcej vody a máte nezabudnuteľný zážitok. Nehovoriac o roztomilosti hlavných hrdinov, zahrnutých do dvoch príbehov, odohrávajúcich sa v dvoch rozdielnych biotopoch. Prvý príbeh Nám rozprával o 3 mesačnom mláďati chipmunka, ktoré sa potrebovalo zazimovať a nazbierať čo najviac orieškov. Avšak to mu prekazil zlodej v podobe staršieho chipmunka a tak sa dobrodružstvo mohlo začať. Mohli sme vidieť, čo všetko obnáša prežitie v lese pre tohto malého živočícha. A verte, že nemal práve na ružiach ustlané. Druhý príbeh Nám zas ukáže aké je to pre púštneho škrečka nabrať samostatnosť a vydať sa na vlastné cesty. Malý hlodavec to, ale zvláda a na konci dokumentu sa z neho stáva poriadny badass.

Reklama

5th October

Slovenský film natočený vo Francúzsku. Práve preto nechýbali pravé francúzske detaily ukazujúce na úplne nepodstatné veci, vždy niekoľko sekúnd. Nehovoriac o tom, že za celých 63 minút sme počuli max. dve slová. Pre akčného človeka ako som ja to bolo pocitovo niekoľko násobne viac času, kedže film ma jemne uspával tichom a tmou, ktorá v kine bola :D Čo sa však filmu vytknúť nedá je originalita a príbeh ktorý Nám prináša. Rozpráva totiž o slovenskom starčekovi, ktorý má na tvári nádor a práve 5. októbra naplánovanú operáciu. Avšak tá sa uskutoční vo Francúzsku a tak sa dôchodca musí všetkého vzdať a začať nový život ako bezdomovec. V cudzej krajine, bez rodiny, bez znalosti jazyka sa pozeráme na to ako sa starček popasuje so životom bez domova. Zároveň sa musí popasovať so samým sebou a všetkým čo by prípadné nepodstúpenie operácie obsahovalo. A v neposlednom rade je to príbeh jedného brata. Príjemný dojem filmu dodávajú aj jeho zápisky o živote, ktoré počas premietania pár krát zahliadneme. Nakoniec všetko dobre dopadá a 5. októbra sa mu blýska na dobré časy. Alebo aj nie? Zistíte ak si tento snímok pozriete v pohodlí svojich domovov.

Reklama

Vidíme sa pri ďalších informáciach z tohto festivalu.

 

Exit mobile version