Site icon REWIND.sk

Toto sú netradičné vianočné filmy, ktorými nahradíte Popolušku či Sám doma a zabavíte sa

Zdroj: TMDB

Reklama

Netradičné vianočné filmy

Všetci si na Vianoce opakovane pozrieme tie najklasickejšie filmy ako sú Sám doma, Tri oriešky pre Popolušku či Perinbabu. Niekedy to však už človeka omrzí, a tak sa snaží nájsť niečo nové s dobrou vianočnou atmosférou, pričom sa aj pobaví.

No takmer každý film od Hallmarku či Netflixu sa nezaobíde bez umelého vianočného sentimentu. My vám toto hľadanie dnes uľahčíme, toto sú totiž tie najlepšie, avšak netradičné vianočné filmy, ktoré rozhodne stoja za to.

Reklama

10. Ako prežiť Vianoce (2004)

Tento kúsok rozhodne nepatrí medzi tradičné vianočné filmy. A to aj napriek účasti takých hviezd, akými sú Ben Affleck, James Gandolfini či Christina Applegate.

Reklama

Hlavná postava Drew (Affleck) chytá vždy okolo Vianoc neskutočnú depku. Drew sa totiž bojí, že bude na Vianoce sám. Preto sa rozhodne pre šialený experiment, ktorý ho dovedie až do domu, v ktorom vyrastal. Tam narazí na ďalšiu netradičnú rodinku a rozhodne sa urobiť s nimi dohodu. Dá im 250 000 dolárov, aby u nich mohol stráviť Vianoce tak, ako si to vždy predstavoval. Filmu nechýba ani klasický vianočný nádych, no na druhej strane sa aj pekne pobavíte pri niektorých skutočne bizarných scénkach.

9. Vianoce na nože (2006)

Steve Finch (Matthew Broderick) žije so svojou rodinou v pokojnej štvrti, až kým sa do susedného domu nepresťahuje Buddy Hall (Danny DeVito) aj so svojou rodinou. Ten mu kradne ráno noviny a dokonca mu ukradne aj Vianoce, keď na svoj dom zavesí tisícky žiaroviek.

Prečo? Buddy totiž dostane šialený nápad, že vďaka tomu bude jeho dom viditeľný až z vesmíru. Táto absolútna Buddyho túžba však vôbec nezaujíma Fincha, ktorého trápi len to, že mu Buddyho svetielka a hudba nedovolia spávať. Tento rodinný film vás určite skvelo pobaví, nehovoriac o hereckých hviezdach a ich skvelých výkonoch.

Reklama

8. Vianočná párty (2016)

Brutálna vianočná komédia plná hereckých hviezd, akými sú Jason Bateman, Jennifer Aniston, Olivia Munn či T. J. Miller. Firemná politika ruší všetky vianočné večierky. Aby však získali dôležitého klienta, musia zamestnanci Zenoteku urobiť tú najväčšiu vianočnú párty v histórii firmy. Samozrejme sa to neskutočne zvrtne, čo je len dobré, pretože pre divákov to je neskutočná zábava.

7. Život je krásny (1946)

Kultový vianočný príbeh režiséra Franka Capru u nás nie je až taký známy. Ale mohol by byť, pretože má toho pravého vianočného ducha. Hlavnou hviezdou je niekdajšia ikona Hollywoodu, sympatický James Stewart. Ten si zahral postavu Georgea Baileyho, muža, ktorý práve na Štedrý deň pomýšľa na samovraždu. Tiež si myslí, že najlepšie by bolo, ak by sa nikdy nenarodil. V tom zasiahne božia sila a ukáže mu, aký by bol svet bez Georgea Baileyho. Atmosférický a výborne zahraný film patrí do zlatého fondu americkej kinematografie.

6. Hľadá sa ideálny muž (2005)

Jedna z prvých väčších úloh dnes už slávneho herca Ryana Reynoldsa. Ten si v tejto komédii zahrá najskôr tučného a potom chudého Chrisa Brandra. Ten bol už od školy zaľúbený do krásnej Jamie (Amy Smart), pre ktorú bol však vždy len kamarát. Zhodou okolností sa práve na Vianoce vráti do rodného mesta a znovu tam narazí na Jamie. Tentokrát však chce určite „zaskórovať“. Prekaziť sa mu to snažia miestny fešák Dusty Dinkleman a šialená popová hviezda posadnutá Chrisom, Samantha James (Anna Faris). Ak poznáte komédie s Ryanom Reynoldsom, tak už určite viete, že vás ani táto nesklame. (Článok pokračuje na ďalšej strane.)

Reklama

5. Santa je úchyl (2003)

Oscarový Billy Bob Thornton v jednom zo svojich najslávnejších filmov. Santa je vo väčšine prípadov dobrý deduško, ktorý prináša deťom radosť. Nie však tento Santa. Tento Santa totiž pije, spáva so ženami a fajčí. A jediné, o čo mu ide, je dobrý zisk. Preto aj so svojimi kumpánmi vyrabujú každý obchod, kde si jeho ako Santu či jeho kamošov ako elfov nikto nevšimne. Situácia sa však skomplikuje, keď Santa narazí na krásnu Sue či na 8-ročného chlapca, ktorý stále verí v čaro Vianoc.

4. Zahulíme, uvidíme 3: Vianočná jazda (2011)

Tretia časť kultovej komediálnej série sa odohráva počas Vianoc. Harold a Kumar boli vždy skvelá dvojka, lenže nejaký ten čas ubehol a oni už prestali byť takými skvelými priateľmi. Osud však chce, aby sa opäť stretli, čo znamená, že nás divákov opäť čaká poriadna porcia zábavy.

Okrem hercov Kala Penna (Dr. House) a Johna Choa (Prci, prci, prcičky) sa môžete tešiť aj na návrat Neila Patricka Harrisa, hrajúceho sám seba či DannyhoMačetuTreja. Tretia časť slávnej série rozhodne patrí netradičné vianočné filmy, ktoré vás brutálne pobavia.

Reklama

3. Vianoce Adama Boronču (1988)

Zdroj: YouTube

Kto má radšej melancholické vianočné filmy, si pri tomto slovenskom kúsku určite príde na svoje. Július Pántik hviezdi ako starnúci horal Adam Borončo. Tomu už netreba nič, chce len aby bola rodinka jeho syna šťastná. Spomínaný syn odišiel do Ameriky, aby svoju rodinu zabezpečil. Lenže napriek tomu, že sľuboval príchod na Vianoce, nedodržal svoj sľub. Neposlal ani žiadne peniaze, takže jeho deti tentokrát nemusia mať žiadne Vianoce. To však Adam nechce dopustiť a preto sa rozhodne dať do záložne staré a veľmi cenné hodinky, ktoré mu venovala samotná cisárovná Mária Terézia.

Cesta naspäť k jeho chate je však príliš dlhá a náročná a Adam uviazne v kope snehu. Zrazu sa ocitne pred samotnou svätou stolicou, ktorá mu spytuje všetky jeho hriechy. Vynikajúcu poviedku známeho spisovateľa s maďarskými koreňmi Ladislava Nadáši-Jégeho bravúrne sfilmoval Frank Chmiel. Výkon Júliusa Pántika v úlohe Adama Boronču je však zrejme ten najväčší dôvod, prečo si tento film pozrieť.

2. Prázdniny (2006)

Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law a Jack Black v zábavnej romantickej komédii, odohrávajúcej sa počas Vianoc. Amandu (Diaz) už nebaví život v luxusnej vile v Los Angeles. A to hlavne potom, čo ju jej manžel podvedie. Na druhej strane veľkej mláky je málo sebavedomá Iris (Winslet), ktorá má tajný románik so svojim šéfom. A samozrejme tajne dúfa, že raz opustí svoju ženu a bude len s ňou. Aj ona však nadobúda pocit, že jej život nemá zmysel.

Reklama

Obe tieto ženy potrebujú zmenu a tak si vymenia svoje domy. Každá strávi Vianoce niekde inde, niekde, kde ešte nebola. Čakajú na nich nové dobrodružstvá, nové priateľstvá a takisto aj nová láska. Možno tento popis znie mierne gýčovo, ale vôbec to tak nie je. Film od známej režisérky a scenáristky Nancy Meyers hýri ako vtipom tak originálnymi scénkami.

1. Rysavá jalovica (1970)

Najkultovejší z kultových slovenských vianočných filmov. Úžasný Jozef Kroner v úlohe Adama Krta, ktorý rád holduje alkoholu, klame svojej žene a háda so svojim duchovným kmotrom Trnkom. Všetko by to však mohla zmeniť istá jalovica, ktorú chce Adam od svojho suseda kúpiť. Kým sa však zjednali v krčme, jalovica niekam zmizla. Teraz nemá Adam ani peniaze, ktoré získal za kapce ale ani jalovicu, ktorú kúpil. Jediné, čo má, je množstvo alkoholu v krvi a samozrejme, že návrat k jeho žene Eve bude viac ako nepríjemný.

Zábavnú poviedku slávneho Martina Kukučina sa rozhodol sfilmovať známy slovenský režisér Martin Ťapák. Spolupráca s Jozefom Kronerom sa mu zapáčila natoľko, že si ju o pár rokov obaja zopakovali pri kultovej komédii Pacho: Hybský zbojník. Rysavá jalovica svojím spôsobom nepatrí medzi netradičné vianočné filmy, no mnohí z vás dajú radšej prednosť filmom ako sú Sám doma či Popoluške, čo je skutočná škoda.

Reklama
Exit mobile version