Site icon REWIND.sk

TIP na film: T-34 | Vojnová dráma z tanku nielen o tankistoch

film t-34
Reklama

TIP na Film: T-34

Film T-34 (alebo v niektorých verziách u nás aj ako Legenda menom T-34) je kombináciou historickej vojnovej drámy s akčnými scénami. Popri tom sa ruským tvorcom podarilo prepašovať do filmu aj vtipy na odľahčenie, ktoré ale s celkovým konceptom pekne fungujú.

Snímka bola natočená v ruských štúdiách v roku 2018. Naše televízie ju v poslednom čase začali vysielať vo veľkom. Takto som sa (pre mňa) netradičným spôsobom dostal k nej aj ja. Film ma zaujal na toľko, že som si spätne zaobstaral aj digitálnu kópiu, ktorú ďalej odporúčam o posúvam.

Reklama
Zdroj: tass.com

O čom je film T-34?

Film sa sústreďuje na posádku sovietskeho tanku, ktorý prehrá svoj boj proti nemeckej presile. Ich poručík Nikolaj Ivuškin je následne zajatý, spolu s vodičom stroja, Štepanom Vasilkjonkom. Po niekoľkoročnom odlúčení sa stretávajú v nacistickom zajateckom tábore.

Reklama

Práve v ňom dáva nemecký dôstojník Klaus Jäger dokopy jednotku, ktorá ma operovať jediný ako-tak funkčný sovietsky tank modelu T-34. Tank sa má ukázať proti nemeckým Tigerom, aby sa ešte viac vyzdvihla ich sláva. Nevedomky tak spája časť bývalej jednotky (spolu s ďalším členom). Tí majú ale vlastné plány a od začiatku vymýšľajú ako sa zo zajatia dostať…

Zdroj: theguardian.com

K tomu im dopomáha aj tlmočníčka Ana sprostredkujúca komunikáciu medzi Nikolajovou skupinou a Hauptmannom. Netreba dodávať, že medzi postavami tak vzniknú aj city, avšak jemná romantická línia príjemne kontrastuje so zvyškom príbehu.

Ruská produkcia má čo ponúknuť

Film T-34 tak nie je len jednohubkou, ktorú by ste si pozreli v náhodný večer, ale snímkom, ku ktorej sa radi vrátite. Režisér Alexej Sidorov, ruská produkcia ani herci nám toho zrejme veľa nepovedia, ale to je podľa mňa iba o dôvod viac prečo si rozširovať obzory.

Reklama

Dielo je v prvom rade historickou drámou. Sústreďuje sa hlavne na dobové dianie – či už na začiatku alebo v posunutí deja na rok 1944. Nie sú mu však cudzie ani akčné scény, keď pomerne názorne a dynamicky zobrazí súboje tankov. Nevýhodou podľa môjho názoru je až prílišné opakovanie po americkej produkcií, kedy pri vystreľovaní používajú spomalené a detailné zábery.

Zdroj: thedailybeast.com

Ako do drámy dostať humor?

V dráme z obdobia druhej svetovej vojny by ste zrejme nečakali veľa humoru. Tvorcovia ho však dokázali dostať aj sem. Scény odľahčujú dialógmi a interakciami postáv (pričom sa neboja poukázať na stereotypickosť Rusov). Vtipy sa dokážu vyskytnúť aj v scénach samotných, keď ukazujú ľudský „rešpekt“ pred tankom (skupina dostane bez problémov pivo zadarmo) či nápaditosť ruskej jednotky.

Pozriete si ho „jedným dychom“

Film T-34 trvá niečo cez 2 a štvrť hodiny. Ani raz sa však pri ňom nebudete nudiť alebo pozerať mimo obraz. Dramatické scény, ktoré ukazujú ruskú nezlomnosť a húževnatosť strieda akcia, ktorá je prepletená humorom. A ako som spomínal, nechýba ani romantická linka, ktorá ale vôbec nepôsobí rušivo – práve naopak, perfektne sa do filmu hodí.

Reklama

Takže ak sa radi necháte dojať, chcete si vychutnať akčné scény alebo si pozrieť historický film z 2.svetovej aký ste ešte nevideli – siahnite po tomto diele. Je jasným dôkazom, že aj Rusi vedia ako točiť. Zaujmú nás príbehom a bez zbytočného bitia sa do pŕs priniesli film, ktorý ukáže sovietsku vynaliezavosť.

Hodnotenia filmu:

CSFD.cz – 72%
IMDB.com – 6.5/10
Rotten Tomatoes – 81%

Reklama

Videli ste film T-34 alebo sa chystáte? Zachytili ste, že ho vysielajú naše televízie? Dajte nám vedieť v komentároch!

Exit mobile version