Ak├ę je to ┼í├ęfova┼ą t├şmu z Formuly 1?| F1 Manager 2022 RECENZIA

Nenechajte si ujs┼ą

David Zahradn├ş─Źek
David Zahradn├ş─Źek
Ahojte! Vol├ím sa David, m├ím 22 rokov a aktu├ílne ┼ítudujem ┼żurnalistiku v Bratislave. Som ve─żk├Żm fan├║┼íikom Formuly 1, no nepoh┼Ľdnem ani dobrou knihou, filmom ─Źi seri├ílom.

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

F1 Manager 2022 RECENZIA ÔÇô Formula 1 je moment├ílne na vrchole svojej popularity. K n├írastu z├íujmu o kr├í─żovn├║ motor┼íportu prispeli najm├Ą fantastick├ę s├║boje z predch├ídzaj├║cej sez├│ny medzi Maxom Verstappenom a Sirom Lewisom Hamiltonom. Netreba zab├║da┼ą ani na mimoriadne ├║spe┼ín├║ s├ęriu Drive to Survive (F1: T├║┼żba po v├ş┼ąazstve), v─Ćaka ktorej sa F1 dostala do povedomia mlad┼íej gener├ície a zabehan├Żm div├íkom poskytla poh─żad do jej z├íkulisia. S vidinou ─Ćal┼íieho zisku (povedzme si ├║primne, Formula 1 je hlavne o peniazoch) sa po vy┼íe dvadsiatich rokoch (F1 Manager od EA z roku 2000) vracia formulov├Ż mana┼ż├ęr.

O F1 Manager 2022 sa postarali v├Żvoj├íri zo spolo─Źnosti Frontier. Tvorcovia zn├ímych strategick├Żch hier, ak├Żmi s├║ Planet Coaster ─Źi Jurassic World Evolution, sa rozhodli roz┼í├şri┼ą si portf├│lio o pretek├írsky simul├ítor. Ako sa im podarilo pretvori┼ą nevyspytate─żn├Ż a nepredv├şdate─żn├Ż svet Formuly 1 do digit├ílneho spracovania? To sa dozviete na nasleduj├║cich riadkoch.

Red Bull ─Źi Williams?

Po spusten├ş kari├ęrneho re┼żimu v├ís na ├║vod priv├şta kr├ítke video s ├║stredn├Żmi postavami dej├şn F1. Po ┼łom u┼ż nasleduje v├Żber jednotlivej stajne, ktor├║ by ste chceli spravova┼ą. Je to ┼ąa┼żk├í a ve─żmi d├┤le┼żit├í vo─żba. Od nej sa odv├şja n├íro─Źnos┼ą v├í┼ího mana┼ż├ęrskeho napredovania, ke─Ć┼że samotn├Ż F1 Manager 2022 nem├í k dispoz├şcii v├Żber n├íro─Źnosti hry. Ak si chcete vychutna┼ą pocit boja o v├ş┼ąazstvo u┼ż od prv├Żch momentov, zvo─żte si t├şm z v├Żkonnostnej ┼ípi─Źky ┼ítartovacieho po─ża. Red Bull Racing, Ferrari a Mercedes poskytuj├║ hr├í─Źovi obrovsk├║ finan─Źn├║ stabilitu, ka┼żd├Ż ich jazdec m├í potenci├íl sta┼ą sa majstrom sveta, ich fabrika, vetern├Ż tunel, simul├ítor aj technici a person├íl s├║ na tej najvy┼í┼íej ├║rovni. Nev├Żhodou pri t├Żchto t├şmoch bude splnenie sez├│nnych a dlhoro─Źn├Żch pl├ínov vedenia. To si ni─Ź in├ę ako majstrovsk├ę tituly a trofeje zo v┼íetk├Żch pretekov sez├│ny neprip├║┼í┼ąa.

Ak nechcete za─Ź├şna┼ą ÔÇ×od nulyÔÇť, no chcete sa k v├ş┼ąazstv├ím a p├│diov├Żm umiesteniam prebojova┼ą a┼ż po ur─Źitom ─Źase, ide├ílnou vo─żbou bude t├şm zo stredu gridu. Kedysi majstrovsk├Ż McLaren sa u┼ż skoro dek├ídu sna┼ż├ş prebojova┼ą nasp├Ą┼ą na ─Źelo ro┼ítu, ambici├│zne t├şmy ako Alpine, Aston Martin a AlphaTauri maj├║ skvel├ę finan─Źn├ę zabezpe─Źenie na to, aby sa stali pravideln├Żmi ├║─Źastn├şkmi bojov o miesta ÔÇ×na bedniÔÇť. Najv├Ą─Ź┼íou mana┼ż├ęrskou v├Żzvou bude nakopn├║┼ą stajne zo samotn├ęho chvosta. Williams, Alfa Romeo ─Źi americk├Ż Haas nemaj├║ vo svojich radoch najlep┼í├şch profesion├ílov, ich rozpo─Źet je v├Żrazne ni┼ż┼í├ş oproti ostatn├Żm t├şmom a ich monopost je na tom v├Żkonnostne ve─żmi chabo. Vedenie t├Żchto t├şmov nebude od v├ís o─Źak├íva┼ą majstrovsk├ę tituly (aspo┼ł nie od za─Źiatku), ale bud├║ sa s vami te┼íi┼ą z ka┼żd├ęho bodov├ęho z├ípisu.

F1 Manager 2022
F1 Manager 2022 RECENZIA; Zdroj: David Zahradn├ş─Źek / REWIND.sk

Gameplay

Pre t├║to recenziu som si zvolil t├şm McLaren. Zav├í┼żila hlavne t├║┼żba vr├íti┼ą tento sl├ívny t├şm sp├Ą┼ą do bojov o majstrovsk├Ż titul. Po vybrat├ş t├şmu sa v├ím zobraz├ş hlavn├í obrazovka hry, na ktorej sa nach├ídzaj├║ v┼íetky d├┤le┼żit├ę funkcie. Na prv├Ż poh─żad m├┤┼że p├┤sobi┼ą komplikovane a odstra┼íuj├║co, no hra pon├║ka podrobn├Ż tutori├íl┬áa v┼íetko v├ím prostredn├şctvom neho d├┤kladne vysvetl├ş. V hlavnom menu si m├íte mo┼żnos┼ą prezrie┼ą kalend├ír celej sez├│ny, d├┤le┼żit├ę emaily, jednotliv├ę pretek├írske okruhy, svojich zamestnancov, pilotov, tov├íre┼ł, financie a spokojnos┼ą vedenia.

Zorientovanie sa v hlavnom menu v├ím zaberie chv├ş─żku ─Źasu, no nesk├┤r sa jeho ovl├ídanie stane automatick├ę. Akon├íhle v├ís tutori├íl nau─Ź├ş z├íkladn├ę veci, je na ─Źase vybra┼ą sa na tra┼ą. F1 Manager 2022 poskytuje rovnak├║ ┼ítrukt├║ru pretek├írskych v├şkendov ako re├ílna Formula 1. Ako prv├ę nasleduj├║ tri vo─żn├ę tr├ęningy, v ktor├Żch hr├í─Ź nastavuje monopost pod─ża sp├Ątnej v├Ązby svojich jazdcov. Ka┼żd├Ż z nich m├í mierne odli┼ín├ę preferencie. V hre je nastavovanie monopostu vymyslen├ę pomocou minihry. V nej postupne upravujete balans monopostu, brzdy, trakciu, ─Źi spr├ívanie sa auta v z├íkrut├ích a na rovink├ích. Va┼íim cie─żom je jazdcovi zabezpe─Źi┼ą ─Źo najlep┼í├ş set-up, ide├ílne stopercentn├Ż, ─Źo v├┤bec nie je jednoduch├ę.

Ak ste so svoj├şm nastaven├şm spokojn├Ż, nasleduje kvalifik├ícia. V nej mus├şte zajazdi┼ą ─Źo najr├Żchlej┼íie meran├ę kolo. Hra v├ím ve─ża mana┼żovania po─Źas kvalifik├ície neposkytuje, hlavn├Żm faktorom ├║spe┼ín├ęho boja o ┼ítartovaciu poz├şciu je spr├ívne zvolen├Ż ─Źas na vypustenie monopostu na tra┼ą. Sna┼ż├şte sa v├í┼ího pilota povola┼ą von z gar├í┼że vo chv├şli, ke─Ć pred sebou nebude ma┼ą na okruhu pr├şli┼í ve─ża monopostov. V opa─Źnom pr├şpade m├┤┼że by┼ą jeho meran├Ż pokus zmaren├Ż pomal┼í├şm pretek├írom pred n├şm ─Źi ÔÇ×zaseknut├şm saÔÇť v akomsi vl├í─Źiku ├íut.

McLaren
Zdroj: David Zahradn├ş─Źek / REWIND.SK

─îerven├ę svetl├í zhasli a my m├íme od┼ítartovan├ę!

Po kvalifik├ícii je na rade hlavn├Ż bod programu ÔÇô samotn├ę preteky. V t├Żch ├║vodn├Żch v├ím e┼íte pomocn├║ ruku pod├í tutori├íl, no v ─Ćal┼í├şch u┼ż si v┼íetko riadite sami. Pri ┼ítarte si e┼íte zvol├şte pl├ínovan├║ strat├ęgiu. T├║ dok├í┼żete vplyvom nepredv├şdate─żn├Żch okolnost├ş (d├í┼ż─Ć, nehoda, safety car, ─Źerven├í vlajka) po─Źas pretekov upravova┼ą. K─ż├║─Źov├Żm momentom pretekov je ─Źo najlep┼í├ş ┼ítart. Pr├íve tam dok├í┼żete z├şska┼ą najviac poz├şci├ş k dobru. V F1 Manager 2022┬áho dok├í┼żete ovplyvni┼ą t├Żm, ┼że svojim pilotom prednastav├şte vy┼í┼íiu spotrebu ERS a paliva. Po─Źas v├Żvoja pretekov m├┤┼żete korigova┼ą tempo, v akom m├í jazdec preteka┼ą (m├┤┼że ┼íetri┼ą pneumatiky, by┼ą agres├şvnej┼í├ş, bojova┼ą so svojim t├şmov├Żm kolegom alebo ho naopak prepusti┼ą pred seba).

Preteky po vizu├ílnej str├ínke autenticky pripom├şnaj├║ telev├şzny prenos z F1. Skvel├║ atmosf├ęru dod├ívaj├║ koment├ítori zo Sky Sports F1 / F1TV David Croft a b├Żval├Ż pretek├ír t├şmu HRT Karun Chandhok. K dispoz├şcii m├íte hne─Ć z nieko─żk├Żch r├Żchlost├ş sledovania pretekov, tak┼że pri nich nemus├şte str├ívi┼ą cel├ę dve hodiny. Odpor├║─Źam ale zosta┼ą pri maxim├ílne ┼ítvorn├ísobnej r├Żchlosti oproti origin├ílnemu tempu, ke─Ć┼że preteky s├║ ve─żmi dynamick├ę a pri vy┼í┼í├şch r├Żchlostiach v├ím m├┤┼żu ujs┼ą strategicky v├Żhodn├ę rozhodnutia.

F1 Manager 2022
Zdroj: David Zahradn├ş─Źek / REWIND.sk

Hodnotenie

F1 Manager 2022 je splnen├Żm snom ka┼żd├ęho formulov├ęho fan├║┼íika. Pote┼í├ş ho najm├Ą ofici├ílna licencia. V hre sa okrem pilotov, mana┼ż├ęrov, in┼żinierov a t├şmov z Formuly 1 objavuj├║ aj pretek├íri z ni┼ż┼í├şch kateg├│ri├ş, F2 a F3. Pon├║ka aj autentick├ę r├ídiov├ę konverz├ície jazdcov s pretekov├Żmi in┼żiniermi, detail, ktor├Ż sa doposia─ż neobjavil ani v zabehnutom kolose, ak├Żm s├║ hry z prostredia kr├í─żovnej motor┼íportu od v├Żvoj├írov Codemasters a EA. Skvel├Żm aspektom hry je aj nad┼ítandardn├ę grafick├ę spracovanie. Sme zvyknut├ş, ┼że pri mana┼ż├ęrskych hr├ích n├ís ─Źak├í iba obd─║┼żnikov├í plocha pln├í grafov a ├║dajov. Hern├ę ┼ít├║dio Frontier sa graficky vybl├íznilo v F1 Manager 2022. Jazdci aj monoposty vyzeraj├║ oku lahodiaco, okruhy prekypuj├║ ┼żivotom a atmosf├ęrou. Preto ani po nieko─żk├Żch sez├│nach v├ís preteky z grafick├ęho h─żadiska v├┤bec neomrzia.

Sklama┼ą v├ís m├┤┼że v niektor├Żch pr├şpadoch hern├Ż model. Predbiehanie na trati v ist├Żch momentoch p├┤sob├ş pr├şli┼í roboticky, nere├ílne a nemotorne. Ban├ílne s├║ spracovan├ę aj niektor├ę kol├şzne situ├ície monopostov. Jazdci aj pri malom kontakte odlietavaj├║ do bari├ęr, ─Źo neprid├íva hre na hodnovernosti. Irituj├║ce m├┤┼żu by┼ą aj replaye situ├íci├ş, ktor├ę sa stali na trati. Pilot z inej stajne len trocha prebrzd├ş do z├íkruty a hra v├ím automaticky sprostredk├║va tento poh─żad zo z├íznamu, aj ke─Ć v├ím je v 95 % pr├şpadov absol├║tne na ni─Ź.

F1 Manager 2022
Zdroj: David Zahradn├ş─Źek / REWIND.sk

F1 Manager 2022 RECENZIA ÔÇô Zhrnutie

F1 Manager 2022 je ambici├│znym projektom ┼ít├║dia Frontier, ktor├ę formulov├Żm mana┼ż├ęrom roz┼íiruje svoje portf├│lio strategick├Żch hier. Debut v tejto hernej oblasti to bol vydaren├Ż. Ohrom├ş v├ís najm├Ą grafick├ę spracovanie, ktor├ę je jedno z najlep┼í├şch v celej plej├íde mana┼ż├ęrskych hier. Piloti, in┼żinieri, div├íci a aj monoposty vyzeraj├║ ├║┼żasne. Pretekanie na legend├írnych tratiach v├ís z tohto aspektu len tak skoro neomrz├ş, a aj po nieko─żk├Żch sez├│nach sa z neho neprestanete te┼íi┼ą. F1 Manager 2022 po spusten├ş m├┤┼że p├┤sobi┼ą odstra┼íuj├║co, no po ├║vodnom tutori├íli a p├ír hodin├ích hrania sa z jeho ovl├ídania stane p├┤┼żitok. Cel├ę napredovanie naprie─Ź va┼íou mana┼ż├ęrskou kari├ęrou je ─Ź├şra z├íbava, ke─Ć┼że hrate─żnos┼ą je pr├şjemn├í, a aj zlep┼íovanie vami zvolen├ęho t├şmu ide v relat├şvne r├Żchlom tempe.

Jemn├Żmi chybi─Źkami kr├ísy s├║ absurdn├ę s├║boje medzi jazdcami na niektor├Żch okruhoch, otravn├ę opakovan├ę z├íbery a nelogicky nastaven├Ż model kol├şzi├ş. Celkovo je F1 Manager 2022 jednou z najlep┼í├şch mana┼ż├ęrskych hier, ktor├ę som mal mo┼żnos┼ą si zahra┼ą. Ak by v├ís zauj├şmalo, ako dopadlo moje mana┼żovanie t├şmu McLaren, v tretej sez├│ne som siahal na jazdeck├Ż majstrovsk├Ż titul s Landom Norrisom, ┼żia─ż, ne├║spe┼íne. V tej ┼ítvrtej si ho u┼ż h├ídam vyjazd├şm. F1 Manager 2022 si od n├ís odn├í┼ía hodnotenie 7,5/10.

Mohlo by sa ti p├í─Źi┼ą

Pridaj komentár

- REKLAMA -

Najnov┼í├ş obsah

- REKLAMA -